Pink Sheet részvénykereskedelem

A pink sheet részvények piaca az aktív spekulációt igénylő, kockázatos kereskedés birodalma. Itt minden megtörténhet, de nem csak minden jó, hanem minden rossz is. Gazdagság és szegénység, csak kiemelt kockázatot viselő és tűrő Ügyfeleinknek.


Mik azok a pink sheet (OTC) részvények?
A szabályozott amerikai tőzsdéken kívül kereskedett értékpapírokat nevezzük pink sheet részvényeknek. Ezek olyan vállalatok papírjai, melyek nem tudnak, vagy nem akarnak megfelelni azoknak a követelményeknek, melyek teljesítésével a nagy amerikai tőzsdéken (NYSE, NASDAQ) jegyeznék őket. A pink sheetek piacai (OTC piacok) így sokkal kevésbé szabályozottak, a vállalatok nem kötelesek rendszeres pénzügyi jelentéssel szolgálni a SEC (Securities of Exchange Comission) felé, így sok esetben nehéz egy adott cégről információkat találni.
Az amerikai OTC piacokon kereskedett részvényeknek legtöbbször nincs minimum áruk, ami a jegyzésükhöz szükséges. Emiatt az úgynevezett „filléres részvényekkel” is ezeken a piacokon lehetséges a kereskedés, az extrém alacsony árfolyamú részvényekkel történő kereskedés azonban erősen spekulatív és magas kockázatú befektetésnek minősül.
Sok esetben a nem amerikai nagyvállalatok pink sheetként törnek be az amerikai piacra és jutnak el az amerikai befektetőkhöz, mert nem kívánnak rendszeresen jelenteni a SEC felé. Ilyen például a Nestlé, a Nintendo vagy a Danone is.

Az OTC Markets Group tömöríti a három nagy OTC piacot, melyeken a Random Capital-nál kereskedhet, ezek az OTCQX, OTCQB és Pink elnevezésű piacok.

OTCQX
A három OTC piac közül ez nevezhető a leginkább szabályozottnak. Ahhoz, hogy egy vállalat részvényeit itt jegyezzék, át kell esni az OTC Market Groups minőségi ellenőrzésén, illetve rendszeres pénzügyi jelentéssel is kell szolgálni a szervezet felé. Emellett az itt jegyzet amerikai vállalatok nem lehetnek csődeljárás alatt és működő tevékenységgel kell rendelkezniük.

OTCQB
Ezen az OTC piacon található szabályozás a részvények árfolyamával kapcsolatban, egy penny (0.01$) alatt nem jegyezhetőek a részvények. Emellett évente kell megerősíteni a vállalattal kapcsolatos információkat, más jelentési kötelezettsége nincs az itt jegyzett vállalatoknak.

Pink
Egy teljesen nyílt piac, az itt jegyzet vállalatoknak semmilyen pénzügyi követelménynek vagy jelentési kötelezettségnek nem kell megfelelniük. Találunk olyan cégeket ezen a piacon, melyek ennek ellenére negyedévente és évente is jelentést tesznek közé (Pink Current Information), olyanokat, melyeknek jelentései nem régebbiek 6 hónapnál (Pink Limited Information) és olyanokat is, melyek semmilyen információt nem közölnek a befektetők felé (Pink No Information).

Kockázatok
Fontos megjegyezni, hogy az OTC papírokkal történő kereskedés megnövekedett kockázatot jelent. Ennek főbb okai az OTC piacok alacsonyabb mértékű szabályozottsága, a magas volatilitás, az alacsony likviditás, a megszokottnál nagyobb spreadek és sok esetben az információ hiánya adott cégekről. Ezekről részletesebben a kockázatfeltáró nyilatkozatban olvashat.

Amennyiben ’pink sheet’ részvényekkel szeretne kereskedni az amerikai piacokon, első lépésként kérjük, fogadja el a "Pink Sheet részvények kereskedése" elnevezésű kockázatfeltáró nyilatkozatban foglaltakat, melyet a Netboon kereskedési rendszer Szerződések menüpontjában talál meg.

A ’Pink Sheet’ kategóriára a Randiban az USA fül alatt tud szűrni, míg a Netboon kereskedési rendszer esetében a Villámkötés (USA) menüpontnál a listaszerkesztésnél találja meg a részvények listáját.