Részvénykereskedelem

A magyar értékpapírpiacon a legkedveltebb befektetési forma a részvény. A részvény tulajdonjogot megtestesítő értékpapír.

A részvények legfontosabbak ismérvei: szabadon átruházható, részesedést biztosít az osztalékból, szavazati jogot garantál.


A részvénynek árfolyama van, melyet a kereslet és a kínálat változása befolyásol. A részvény árfolyama az az adott ár, ahol a részvény tulajdonosa eladja a részvényt a részvény vásárlójának. A szabályozott, koncentrált piacra bevezetett részvények árfolyama általában egyszerűen, az éppen ismert aktuális árfolyam alapján határozható meg.

A kereskedés végét követően a napon belül lezárt ügyletek jutalékai átszámításra kerülnek (a napon túli és a napon belüli jutalék közötti különbség jóváírásra kerül) a mindenkori kondíciós listában foglaltaknak megfelelően.


A részvények elszámolása T+2 napos, tehát a tranzakciót követő második napon lehet fizikailag rendelkezni felettük (pl. értékpapír transzfer), illetve az eladásukat követő második kereskedési napon lehet az ellenértékükként befolyt összeggel fizikailag rendelkezni ( pl. készpénzfelvétel, átutalási megbízás). Eladási megbízás bevitelekor lehetőség van a négy készletértékelési elv (FIFO, LIFO, LOFO, HIFO) alapján az eladásra felkínált készlet megválasztására.


A részvénybefektetések esetében is tartsuk szem előtt a kockázat alapelvét: minél magasabb a hozam, annál nagyobb rizikót vállalunk - a kockázatvállalás az extra hozam elvárásából következik. Továbbá gondoljunk arra, hogy a jól informáltság csökkenti a kockázatot. Prompt piaci információk (valós idejű vagy késleltetett adatok), hírek, elemzések, szakértői vélemények - mind segítségünkre lehetnek.